## **MRBIR Executive Meeting Agenda**

IN-PERSON: 8:30 am – 8:30 pm MT Tuesday, August 29, 2023
USFS Helena-Lewis & Clark Supervisor's Office

2880 Skyway Dr, Helena, MT 59602

Remote Participation:

# Microsoft Teams meeting

Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting Meeting ID: 283 329 894 111

Passcode: Qa23iZ

8:30am Logistics, Agenda Review (10min): Site Host; Marci DuPraw, NCECR

8:40am ROLL CALL, INTRODUCTIONS (15min): Executives and PC Members

**8:55am WELCOME AND SETTING THE STAGE** (20 MIN): BLM CHAIR AND PC CHAIR

• Ms. Sonya Germann

Ms. Ruth Miller

## 9:15AM EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (120 min)

- Lead: Facilitated
- Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:
  - Top Missouri River Basin priorities / pressing agency issues
  - Prep for Drought discussion in afternoon agencies can provide high-level drought related updates during this round-robin, to include an overview of individual agency-specific drought missions and authorities

#### **10:15AM BREAK** (15 MIN)

## 10:30AM EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (Con't) (120 min)

- Lead: Facilitated
- Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:
  - Top Missouri River Basin priorities /pressing agency issues

## 11:30AM MO RIVER WATER MANAGEMENT & CLIMATE UPDATE (30 MIN)

- Climate Outlook, Soil Moisture Update Kevin Low & Doug Kluck, NOAA (15min)
- Water supply update and 2023 flow predictions John Remus, USACE (15min)

## 12:00PM LUNCH – BOX LUNCHES DELIVERED (\$20 CASH REQ'D FOR LUNCH)

## 1:00PM BLM SPECIFIC TOPIC: RESTORATION LANDSCAPES (30MIN)

Ruth Miller, BLM Deputy State Director for Resources and Planning

### 1:30PM MRBIR DROUGHT WORK GROUP UPDATE (15MIN)

- Lead: Ms. Tiffany Vanosdall, Missouri River Liaison, USACE, Northwest Division
- Updates since last Executive Meeting

## 1:45PM MRBIR DROUGHT RESILIENCY DISCUSSION (60MIN)

- MO RIVER DROUGHT RESILIENCY COLO. RIVER LESSONS & MRBIR NEXT STEPS (60 MIN)
  - Facilitated discussion on Drought Resiliency and lessons learned from previous Executive Meeting in CO River Basin
  - Open discussion for all agencies to participate and share their agency-specific missions and authorities as relates to drought
    - Also discuss the drought "triggers" that agencies look for
    - Steps taken to date to address drought
    - Anticipated agency-specific steps that will take in future
  - Discuss opportunities for collaboration and next steps for MRBIR with goal of avoiding a CO River Basin situation

## **2:45PM** Break (15 MIN) – DISTRIBUTE MEETING EVALUATION FORMS

#### 3:00PM COLLABORATING WITH TRIBAL AND REGIONAL PARTNERS (30MIN)

- Rosebud Sioux Tribe's request for in-person Federal/tribal MO River meeting
- Cheyenne River Sioux Tribe's request for in-person presentation on Cultural Resources Subcommittee's work products
- Fort Peck Tribes' request for list of federal agencies' tribal liaisons
- Executive discussion on potential engagement with MO River Basin tribes and Mississippi River Watershed Initiative

#### 3:30pm LITIGATION UPDATES (15 MIN ): CHRISTINA AUSTIN SMITH, USACE

Quick briefing on ongoing litigation issues in MO River Basin

#### **3:45pm MRBIR OPERATIONS (10 MIN)**

- Mitch Chrismer, NCECR
  - ➤ 2024 funding updates
  - MRBIR Contact List
  - Chair Rotation Schedule
  - Meeting Evaluation
  - > Field Trip Updates
  - Dinner Options

3:55pm MEETING CLOSEOUT – BLM (5 MIN)

• Sonya Germann BLM

4:00pm Break for Dinner (On Own) (90 minutes)

5:30pm BOARD BUS TO GATES OF THE MOUNTAIN / MANN GULCH BOAT TOUR (30 MINUTES)

- https://gatesofthemountains.com/
- Bus will depart from Hampton Inn by Hilton
  - > Address: 725 Carter Drive Helena, Montana, 59601, USA

6:00pm Boat Tour of Gates of the Mountain / Mann Gulch (120 minutes)

- Dave Turner (Montana Department of Natural Resources and Conservation) will lead tour to Mann Gulch and speak about that historic fire event and subsequent lessons learned in fire safety
  - Mr. Turner is considered the foremost authority on the Mann Gulch Fire and leads all staff rides in Mann Gulch for the DNRC

8:00pm RETURN BY BUS TO HELENA (30 MINUTES)

8:30pm ADJOURN